perjantai 29. kesäkuuta 2012

Valmistautuminen vaihtoon

Ajattelin kirjoittaa vähän vaihtoonlähtöön valmistautumisesta, sillä se on varmasti ajankohtaista nyt ensi lukuvuoden vaihtareille.

Hakeminen
Jyväskylän yliopiston Erasmushaussa voi valita kolme vaihtoehtoa, mutta minä laitoin vain yhden vaihtoehdon, Chesterin. Hain tässä haussa vain oman laitoksen paikkoja, joista tämä Chesterin paikka on vain 5kk eli kevätpuolen. Muiden laitoisten paikkoja saa myös hakea, mutta alan opiskelijat ovat aina etusijalla. Suosituimpiin vaihtokohteisiin voi olla haastatteluja, mutta esim. meidän laitoksella asia ilmeisesti ratkaistiin opintopisteiden perusteella. Minä jäin siis haussa ilman paikkaa. Lisähaussa huomasin OKL:n vapaan Chester-paikan ja laitoin sen ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Luulin aluksi, että vaihtoaikaa voisi lyhentää vuodesta viiteen kuukauteen, mutta Chesterin yliopisto ei siihen kuulema suostuisi. Niinpä päätin ottaa tämän koko vuoden paikan vastaan ja olen todella onnellinen siitä näin jälkeenpäin.

Itse hakupaperin lisäksi tuli kirjoittaa jonkinlainen vapaa perustelu (suomeksi), miksi haluaisi lähteä vaihtoon. Pyydettiin myös opintosuunnitelmaa, minä tein sen vain ainoaan/ensimmäiseen vaihtoehtooni molemmissa hauissa. Chesterin yliopiston sivuilta löytyy moduulit kullekin aineelle, jotka tarkoittavat siis 10 op suuruisia kursseja. Tuplamoduulit ovat luonnollisesti 20 op arvoisia. Level 4 tarkoittaa ensimmäistä vuotta jne. Omien aineiden lisäksi kannattaa halutessaan ottaa "English for academic purposes 2.", jos haluaa prepata omaa akateemista kielitaitoaan. Tasoja kurssille löytyy 1 ja 2 (ainakin tänä vuonna), mutta taso 1 täyttyi tänä vuonna pelkistä espanjalaisista. Suomalaiset ovat kuulema aina kakkostasolla olleet. Mutta ei hätää, tämä opintosuunnitelma ei ole mitenkään lopullinen, vain kartoitus mitä haluaisit opiskella.

Valmistelut vaihtoyliopiston kanssa
Sain ensimmäiset sähköpostit joskus kesäkuussa Chesteristä. Oikeastaan aluksi en saanut mitään, kunnes kyselin OKL:n KV-vastaavalta ja hän oli yhteydessä Chesteriin. Chester-Jyväskylä välillä oli ollut jotain sähköpostiongelmaa, joten heillä ei ollut vielä meidän yhteystietoja. Sähköpostilla sain Chesterin hakulomakkeen (ilmoittautumislomake tässä tapauksessa), jonka mukana asuntolahakemus. Täytin ne molemmat ohjeita noudattaen ja lähetin ne sekä postitse, että sähköpostilla. En ollut varma kelpaisiko pelkkä sähköposti, joten tein molemmin. Hakemuksen mukana tuli laittaa opintosuunnitelma, jota kuitenkin pystyy muuttamaan/kokonaan vaihtamaan vielä tänne tullessa. Ainakin minulla ei ollut ongelmaa kursseille mahtumisessa, joten ehkäpä vaihtareilla on oikeus täynnäkin oleviin kursseihin.

Asuntolahakemuksessa valitaan haluaako asua yksin/kämppisten kanssa, täyshoidossa vai omilla ruoilla, keskustassa vai kampuksella. Yliopiston "self catered"-asunnot maksavat normaalisti £80.5 per viikko ja yksityiseltä voi löytää asunnon £60 puntaa viikko. Yliopiston asuntoihin kuitenkin kuuluu vesi, sähkö, netti ja yleisten tilojen viikkosiivous. Lämpimästi voin suositella Powys Courtia, joka on siis ainoa keskustassa sijaitseva asuntola ja juurikin self catered-vaihtoehto. Jossain vaiheessa kesää sitten sähköpostilla tuli asuntotarjous, joka täytyy yliopiston sivulla hyväksyä. Asunnoista on maksettava ennen saapumista 250 punnan deposit/takuuvuokra, jonka voi maksaa nettipankkia käyttäen yliopiston tilille. Depositin mukana tulee maksaa 25 punnan summa bedding packistä, jos sellaisen haluaa. Vaihtareille siis tarjotaan pakettia, joka sisältää peiton, tyynyn ja lakanat. 25 punnalla saa todennäköisesti kaupasta parempilaatuiset itse ostamalla, joten itse tekisin niin jos saisin valita uudelleen.

Hakemuksen jälkeen odotin jonkinlaista varmistusta pääsystäni Chesteriin, mutta mitään ei kuulunut. Kyselin asiasta ja mitään vahvistusta ei kuulema yleensä tulekaan. Hakupaperit siis todellakin ovat vain ilmoittautumispaperit, eivät hakupaperit.

Ohjeita vaihtoyliopistolta
Saat kesän mittaan runsaasti sähköposteja sekä Margaretilta, että Samilta (muuten naispuolinen henkilö sitten kyseessä!). Jos et saa, kuten minulle kävi, laita perään sähköpostia. Samilta nimeenomaan saat tärkeää tietoa saapumisesta ja valmisteluista. Ilmoita myös annettuun päivämäärään mennessä, minä päivänä ja mihin aikaan olet saapumassa.

Hanki rahaa
Vaikka minuakin siitä varoiteltiin, niin koskaan ei voi tarpeeksi painottaa miten paljon vaihdossa kuluu rahaa. Säästä siis edellisvuosi tai ainakin -kesä. Hae ajoissa Erasmus-apurahaa, pyydä joulu/synttärilahjaksi reissurahaa ja hoida ajoissa ennen vaihtoonlähtöä opintolainasopimukset pankin kanssa. Vaikka täällä moni asia on halvempaa kuin Suomessa, on silti vaihtarielämä kallista. Kuka haluaisi viettää vapaa-aikansa asuntolassa neljän seinän sisässä, kun vaihtoehtona on reissata ympäri maata ja naapurimaitakin. Täältä käsin tulee kuitenkin huomattavasti halvemmaksi tehdä ne reissut, kuin Suomesta.

Pakkaa fiksusti
Pakatessa kannattaa pohtia mitä täällä aikoo tehdä. Jos aikoo urheilla on urheiluvarusteet välttämättömät tai jos tykkää käydä bilettämässä, kannattaa mukaan pakata mekkoja. Pakatessa kannattaa muistaa se, miten jokatapauksessa tulet täältä ostamaan vaatteita. Ehkä et siis sittenkään tarvitse 10 paria farkkuja? Mukaan kannattaa ottaa myös sellaisia juttuja Suomesta, millä olon saa alussa kotoisaksi. Rakkaittensa valokuvia seinälle laitettavaksi ja sisuaskeja pahan päivän varalle.

Minä toin alussa mukanani myös lakanat ja pyyhkeen Suomesta, joihin olen ollut tyytyväinen täällä tekokuitulakanoiden maailmassa. Kosmetiikka on turhan painavaa, joten pakkaa mukaan tarpeeksi parille päivälle ja osta loput paikanpäältä. Älä turhaan raahaa mitään opiskeluvälineitä mukanasi. Sanakirja korkeintaan, mutta senkin löytää netin kautta. Yliopisto jakaa alussa kyniä enemmän kuin tarpeeksi ja hei täälläkin myydään kyllä vihkoja tai kansioita.

Näillä vinkeillä siis on mahdollista selvitä normaalein matkatavaroin ilman lisäkustannuksia.

Jos haluat tietää jotain lisää, kysy ihmeessä kommentoimalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti